Skip to main content
Vesti

EXIT nije samo muzika: Održane brojne društveno-odgovorne aktivnosti na ovogodišnjem izdanju festivala

Piše: 25.08.2021oktobar 7th, 2021Nema komentara

U poslednjih nekoliko godina kapaciteti EXIT festivala stavljeni su u funkciju jedinstvenog cilja – zaštite planete i celokupnog života na njoj! Naše zalaganje za prirodu se odvija uz sistematski rad sa stejkholderima, koji prepoznaju ovu ideju i misiju kao krucijalnu, kako za EXIT zeleni festival (Green EXIT), tako i za život na Zemlji. Za ovogodišnji EXIT festival, Fondacija EXIT je u saradnji sa drugim organizacijama imala više ekoloških kampanja i akcija.

Recikliraj i osvoji

Fondacija EXIT, HEINEKEN Srbija i Ekostar Pak na EXIT festivalu 2021. su predstavili jedinstvenu eko akciju Go Green & Enjoy EXIT 2.0 Responsibly, u okviru koje su posetioci imali priliku da doprinesu zelenijem festivalu i podizanju ekološke svesti.

Naime, tokom sva četiri dana festivala, posetioci koji su sakupili sedam ili 15 plastičnih čaša, limenki ili PET flašica, dobili su zanimljive poklone ili besplatno Heineken pivo, kao nagradu za brigu o životnoj sredini i promociju reciklaže. Za ovu priliku bile su postavljene dve reciklažne stanice: na prostoru između Main Stage-a i Dance Arene, i na State of Exit zoni. Nakon svake festivalske večeri, reckilažna kompanija Ekostar pak postarala se za to da se prikupljeni reckilažni otpad reciklira u nove limenke ili nove proizvode.

Ova zanimljiva akcija u kojoj posetioci doprinose procesu reciklaže po prvi put se organizuje na velikom festivalu kod nas, a po ugledu na praksu koja postoji na nekim velikim i društveno odgovornim festivalima u Evropi.

Jasan ekološki profil

U saradnji s Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Fondacija EXIT je prošlu godinu, godinu pandemije, iskoristila za konsultacije oko mogućih održivih modela za delovanje i poslovanje, koji bi postepeno doprineli umanjenju ekološkog otiska. 

Svesni smo da je potrebno početi postepeno s postavljanjem standarda za dobrobit životne sredine u kojem će svi biti uključeni – od izvođača, umetnika, zaposlenih, angažovanih, volontera, pa sve do podizvođača i dobavljača. 

Ove godine smo prijateljski pozvali Foodland dobavljače i podizvođače da se priključe akciji, pa je 15 podizvođača pred festival dalo izjavu da će koristiti neke od ekoloških rešenja u svojim uslugama tokom EXIT festivala 2021, i u cilju Green Exita-a. 

Prvog dana festivala, nakon obilaska tročlanog žirija u sastavu predstavnika Delegacije EU u Srbiji, Brooks Hannas & Partners i Fondacije EXIT, dodeljeno je 15 obeležja za posedovanje jasnog ekološkog profila tokom EXIT 2021. Očekuje se i dodeljivanje sertifikata.

Dobitnici sertifikata su: VEGEBAR, AGI PASTA, FOODZILLA, GRILLHAUSNO 51, KAFFE KA KA, MOSKVA K.K, MALI LEO (UR CACTUS CLUB), PILOT S, FRUŠKI JAZAČKI SIREVI, VEGAPČIĆ (ŽIVI 100), ZLATNI BANAT, BATO PEK, LANIN ŠMINKERAJ, MINI PANI i JUICE STORE. 

Choose The Green EXIT

U dogovoru sa JKP Čistoća Novi Sad, tokom festivala na najprometnijim mestima na Petrovaradinskoj tvrđavi postavljeno je 30 plavih kontejnera za reciklažu.

 

Nastupi pobedika HEMI muzičkih nagrada na EXIT-u

Na ovogodišnjem EXIT festivalu, publika je na Fusion Stage-u imala priliku da vidi nastupe pobednika ovogodišnjih HEMI muzičkih nagrada – grčkog alternativnog rok sastava Deaf Radio (10.7) i slovenačkog disko-pank sastava Koala Voice (11.7), a nastupio je i polufinalista ovog konkursa, srpski bend Dogs in Kavala (9.7).

Pobednički bendovi su izabrani nakon šest izuzetnih meseci saradnje, sastanaka i okupljanja, šest radionica, devet neverovatnih izložbenih događaja i 49 uspešnih mentorskih sesija u sklopu HEMI projekta, u čijem radu učestvuje i EXIT fondacija. Za izbor pobednika konkursa bio je zadužen međunarodni žiri sačinjen od 27 članova.

HEMI Music Awards (HMA) je program koji sufinansira Kreativna Evropa za talentovane umetnike koji žele da razviju međunarodnu karijeru, i kojima je cilj da dosegnu nova tržišta i novu publiku. HMA organizuje Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI), evropska inicijativa čiji je cilj podrška umetnicima i ljudima zaposlenim u muzičkoj industriji iz Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije i Slovenije. Više info na: hemimusichub.com 

STATE OF EXIT ZONA

Pixelata

Treću godinu zaredom, Recan fondacija je učestvovala na EXIT festivalu, sa već čuvenom Pixelatom i reciklažnim rančevima za sakupljanje limenki. Fondacija koja je već godinama posvećena promociji reciklaže limenki i edukaciji o značaju zaštite životne sredine, i ovoga puta je na inovativan i kreativan način nastavila svoju misiju.

„Ovogodišnja Pixelata je bila dizajnirana u skladu sa sloganom Exit fondacije ’Slavimo život’. Pixelata je zid od preko 2000 iskorišćenih limenki, dugačak šest metara i visok dva metra, a iskorišćene limenke biće upotrebljene ponovo da se od njih napravi novo umetničko delo, mural. Svi posetioci festivala mogli su da donesu svoje iskorišćene limenke za pixelatu i, uz razgovor sa predstavnicima Recan Fondacije, saznaju više o reciklaži limenki za piće i zašto je limenka najbolje pakovanje. Najhrabriji su imali mogućnost i da ’zaprljaju svoje ruke’, i s našim grafiterima iscrtaju pixelatu“, izjavio je Nemanja Marjanović ispred Recan fondacije. 

On je dodao da je Pixelata jedinstveni spoj umetnosti i reciklaže, i da predstavlja impozantno umetničko delo u čijem stvaranju svi možemo učestvovati. Posetioci festivala su i prethodnih godina sjajno reagovali i do sada su kreirali nekoliko murala, koji istovremeno oduševljavaju publiku, ali i šire svest o značaju reciklaže.

Posebna atrakcija na ovogodišnjem EXIT festivalu bili su volonteri Recan fondacije koji su patrolirali s reciklažnim rančevima na leđima, sakupljajući limenke. Rančevi su bili lako uočljivi, upadljivi i brendirani, tako da su svi gosti festivala mogli da ubace prazne limenke u njih. Limenke će biti reciklirane i za nešto više od mesec dana će se ponovo naći na policama prodavnica!

Recan fondaciju za reciklažu limenki za piće osnovala je 2005. godine fabrika za proizvodnju limenki „Ball Beverage Packaging Europe“, kao neprofitnu organizaciju. Program „Svaka limenka se računa“ je partnerstvo između proizvođača limenki, pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, koje znaju koliko je reciklaža limenki bitna, i žele da ohrabre građane da recikliraju.

Zelena stolica

Radna grupa Zelena stolica predstavlja sinergiju sedam organizacija koje se zalažu za očuvanje i unapređenje prirode na teritoriji Novog Sada. Ekološki fokus i zelena inicijativa je vodilja članica i mladih ljudi koji su pokretačka snaga ovog mehanizma.
Na ovogodišnjem EXIT-u slavili smo život, a uz život i prirodu!
„Sit down and take responsibility“ bio je naziv njihove EXIT priče!

Odgovornost očuvanja prirode je u rukama svakog pojedinca, i to je ono radna grupa Zelena stolica želi da pokaže. Posetioci su mogli da u „zelenoj knjizi“, koja je tokom festivala bila dostupna svim posetiocima, podele svoje viđenje prirode u Novom Sadu, kažu šta žele da promene, podele primere dobre prakse iz zemalja i gradova širom sveta, i na taj način učestvuju u borbi za još lepši, zeleniji i očuvaniji grad.

Posetioci su ove godine na zoni State of Exit, pored reciklažne stanice, pixelate i „Zelene stolice“ mogli da učestvuju na aktivacijama OPENS2019 i u U-reportu za mlade UNICEF-a. Takođe su imali priliku da se druže i sa Young Europeans Ambasador – grupom uspešnih mladih influensera sa Zapadnog Balkana koji će promovisati evropsku budućnost i zajedništvo mladih na Zapadnom Balkanu.

Promocija odgovorne konzumacije: Heineken

Pored reciklažnih stanica, na festivalu se tradicionalno nalazila i zona posvećena promociji odgovorne konzumacije, u okviru koje su posetioci mogli da učestvuju u aktivacijama u vezi sa ovom temom, koja je od posebnog značaja za kompaniju HEINEKEN Srbija.

 

U-Report: UNICEF

UNICEF-ovi predstavnici na EXIT festivalu su volonteri (njih šest), koji su promovisali platformu U-Report, informisali mlade o njenom značaju, adekvatno prenosili saznanja i rezultate koji su prikupljeni, i osnaživali mlade da se pridruže U-Report zajednici.

Njihove aktivnosti su se pre svega bazirali na razgovoru sa učesnicima festivala, pri čemu su im prenosili adekvatne informacije o platformi i mobilisali ih da postanu U-Reporteri. Dvoje volontera su ove aktivnosti obavljali na promo-pultu, dvoje kroz direktan razgovor sa prolaznicima, a ostalih dvoje volontera kroz kviz koji su učesnici popunjavali na tabletu. Svi koji su postali U-Reporteri i uspešno završili kviz dobili su od volontera promotivni materijal (majice, bandane, USB narukvice, UNICEF narukvice).

OPENS Zona

Svi posetoci EXIT festivala imali su priliku da posete OPENS zonu, isprobaju zanimljive promotivne aktivacije, i da se kroz razgovor sa OPENS ambasadorima upoznaju sa programima i aktivnostima. Pored edukativnog i zabavnog sadržaja, posetioci su mogli i da se odmore u chill kutku.

OPENS ZONA ima za cilj promovisanje aktivnosti i programa OPENS-a svim posetiocima Exit festivala. Pored promocije, rad na OPENS zoni, podrazumeva i realizaciju izmeštenog rada sa mladima, targetirajući mlade koji nemaju mogućnosti da učestvuju u svakodnevnim sadržajima koje se realizuju u Novom Sadu.

Na OPENS zoni nalazile su se sledeće aktivacije:

  1. „VR“naočare

Sama igrica je interaktivnog zabavnog karaktera, gde kroz prethodnu priču sa volonterima osoba mora da uoči koji su OPENS simboli, da ih pronađe i da čuje šta predstavljaju. 

  1. „Photobooth“

Fotografisanje u OPENS fotobutu je brza promotivna aktivacija, koja animira veliki broj mladih za kratak vremenski period. Mladi su mogli da se fotografišu i preuzmu fotografije sa OPENS dizajnom.

  1. Dve onlajn aplikacije na tabletima
  2. a) Onlajn evaluacija gde učesnici mogu da ocene svoje zadovoljstvo učešćem na OPENS kamper zoni.
  3. b) Onlajn lista učesnika na tabletu, gde učesnici ostave svoje osnovne podatke ukoliko žele da dobijaju informacije o budućim OPENS programima na mejl i u isto vreme se kroz aplikaciju prikupljaju indikaori (pol, uzrast, zanmanje učesnika).

Young European Ambassadors

Mreža Mladih evropskih ambasadora (Young European Ambassadors), koju čini 60 mladih iz celog regiona Zapadnog Balkana, predstavila se ovog leta mladim posetiocima širom zemlje i sveta u okviru EXIT festivala, na lokaciji NGO Free zone.

Poseban deo programa posvećen mladima, OPENS ambasadori i Mladi evropski ambasadori održali su 7. jula ispred Omladinskog centra u kineskoj četvrti. Tada su predstavili svoje aktivnosti i poslali poruku o važnosti učešća mladih u društvu, kroz aktivizam, kreativnost, kulturni dijalog i saradnju. Predstavljanju ove dve značajne omladinske mreže prisustvovali su i predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Grada Novog Sada i EXIT Fondacije.

Organizovana je i kreativna šetnja „treasure hunt“ kroz Novi Sad, u kojoj su učesnici mogli da se bolje upoznaju sa prestonicom kulture i povežu kroz kreativnost i druženje.

Program za mlade u okviru YEA Free zone stejdža uključivao je zanimljive sadržaje i teme za mlade poput „Budućnost Evrope“, medijske pismenosti, mladi i kulturni dijalog, ekologije, a sve kroz dijalog, komunikaciju putem društvenih mreža, druženje i snimanje video sadržaja. Mreža Mladi evropski ambasadori deo je WeBalkans projekta Regionalne komunikacione strategije za Zapadni Balkan koji sprovodi Evropska komisija.

Kampanja za vakcinaciju mladih

Na samom festivalu nastavljena je kampanja za promociju vakcinacije mladih. Ujedinjeni festivali Srbije, među kojima su EXIT, Lovefest, Beerfest i Arsenal, pokrenuli su u maju kampanju za vakcinaciju koja u fokus stavlja mlade, deo populacije koji je u prethodnih više od godinu dana najviše pretrpeo kada su u pitanju zabrana okupljanja, druženja, održavanja koncerata, festivala i žurki. Kampanju su podržali Vlada Srbije, Grad Beograd i Novi Sad.

Ona deluje u dva pravca: „Neću više da igram sam(a)“, koji je usmeren prema svima kojima nedostaju koncerti i festivali, i „Ima li neko bolju ideju“, namenjen onima koji nisu sigurni da je vakcinacija najbolji put za izlaz iz pandemijske krize. Zajedničko za oba smera je slogan „Vakcina je jedini način da ponovo budemo zajedno“. Cilj je motivacija mladih da se vakcinišu, zaštite sopstveno zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe, ali i daju svoj doprinos što skorijem vraćanju normalnog života.